ENNEAGRAM önismereti rendszer

Az emberi karakterek tipusai és magatartásmintái

 
<<< Előző írás
   
Következő írás >>>

Kétlépcsős tesztrendszer

A honlapon az eddigi tesztekhez képest egy újnak mondható rendszert hoztunk létre. Más oldalakon is fellelhető kétlépcsős teszteket használjuk, aminek első lépcsője a Az ENNEAGRAM alapjai című oldalon ismertetett triászokra alapul - az emberi kölcsönhatás jellege és az élet nehézségeire adott reakciók triászaira. Itt három-három állításból kell kiválasztani legalább egyet-egyet. A második lépcső tesztje - amit gyakran egyértelműsítő tesztnek neveznek - már más megoldású, aminek több oka van.

Az egyik, hogy egy hiteles eredményt nyújtó tesztnek legalább 15-20 kérdésből kell állnia, karakterekként. Ez pedig túl sok, 135-180 kérdésből áll. Egy ekkora tesztnek túl nagy az időigénye és szellemileg is megterhelő. Az elfáradás gyengíti a koncentrációt és a válaszok hitelességét.

A másik, hogy általában az öt válaszlehetőségből álló tesztkérdésekre adott feleletek bizonytalanok, gyakran adnak téves eredményt. A probléma, hogy az amúgy is szubjektív kérdésekre, egy pillanatnyi lelki állapotban adott szubjektív válaszok fokozzák az eredmény szórását. Szinte minden tesztkitöltés más-más eredményt ad. Arra jó, hogy egy pillanatnyi és átmeneti karakterállapotot megállapítson, de a valódi karakterünket valószínűleg elrejti egy éppen átvett jelleg. A tesztíró pedig a valódi karakterére kíváncsi.

Ezért a honlapunkon új megoldást alkalmazunk. Nem a szokásos, kérdésenkénti öt lehetőségből kell választani, hanem csak a ránk érvényes pontokat kell kijelölni. Tehát csak azokat, amelyekre inkább igen a válaszunk. Az inkább nem értékelésű kérdéseket hagyjuk ki. Ez jóval egyszerűbb és stabilabb eredményt ad. Ugyanakkor a második lépcsőben csak az elsőben kijelölt karakterek tesztjeit látjuk. Így jóval kevesebb kérdésre kell válaszolni. Természetesen, ha megjelöljük az első lépcső mind a hat lehetőségét, akkor látni fogjuk valamennyi karakter kérdéseit.

Ennek köszönhetően, a több teszttípust tudtunk beállítani, így a második lépcsőben öt különböző kérdéskör közül választhat az Olvasó, de akár mindegyiket ki tudja tölteni egy tesztírás során. Az öt tesztből három húsz, egy tizenöt, egy pedig tizenkét kérdéses. Ötből három hagyományosnak mondható kijelentő mondatos, ahol lehetséges némi átfedés a kérdések között. Eredetileg ezek voltak az öt válaszlehetőséges tesztek (Kijelentések I-II-III). Egy, az adott karakternek feltett tizenkét kérdésből áll (Kérdések). Egy pedig, az adott karakter tipikus szófordulatait sorolja fel (Szófordulatok). A második lépcső tesztjei külön oldalon is megtalálhatók és kitölthetőek.

Első lépcső tesztje

Az alábbi két állításcsoportból válassz ki egy-egy bekezdést: azt, amelyik a legjobban tükrözi az életed legnagyobb részében rád jellemző magatartást és gondolkodásmódot. Nem kell minden egyes szavával szigorúan egyetértened. Az összképet nézd. Elegendő a kiválasztott állítás általános hangvételével és a megfogalmazódó szemléletével azonosulni. A bekezdés egészének általános mondanivalója és jellege fontosabb, mint maga a konkrét szöveg.

Az első kérdéskörben kiválasztott pontok betűjelei egy kétbetűs kódot alkotnak. Ha például az I. csoportból a C, a II. csoportból pedig az Y jelű bekezdést választottuk, a kétbetűs kód CY lesz. A program a második kérdéskörben, a kijelölt kódok alapján jeleníti meg a lehetséges karaktertípusok tesztcsomagjait. Ha nem tudod eldönteni, hogy az egyik csoportban melyik bekezdés illik rád a legjobban, többet is kiválaszthatsz. Ebben az esetben kicsivel több kérdéssel kell megbirkóznod a második lépcsőben.

Magatartás (ABC)

A: Mindig meglehetősen független és asszertív voltam: úgy érzem, az életben akkor mennek a legjobban a dolgok, ha bátran szembenézünk velük. Magam tűzöm ki a céljaimat, fontosnak érzem őket, és arra törekszem, hogy megvalósuljanak. Nem szeretek tétlenül ülni – eredményekre vágyom, azt akarom, hogy amit teszek, annak hatása legyen. Nem keresem feltétlenül a konfliktust, de nem hagyom, hogy mások félrelökjenek. Többnyire tudom, mit akarok, és aszerint cselekszem. Nagyon tudok dolgozni és kemény játékos vagyok.

B: Mindig csendes voltam, az egyedülléthez vagyok hozzászokva. Társaságban általában nem hívom fel magamra a figyelmet, és szokatlannak érzem, hogy erőteljesen érvényesítsem önmagamat. Kényelmetlennek találom, ha kezdeményeznem vagy irányítanom kell, és nem él bennem olyan erős versenyszellem, mint másokban. Sokan valószínűleg álmodozónak tartanak – az életemben adódó izgalmak jelentős része a képzeletemben zajlik. Úgyis nagyon elégedett tudok lenni, ha nem tevékenykedem állandóan

C: Mindig rendkívül felelősségteljes és elkötelezett voltam. Nagyon rosszul érzem magam, ha nem teszek eleget a kötelezettségeimnek, és nem nyújtom azt, amit elvárnak tőlem. Azt akarom, hogy az emberek tudják: számíthatnak rám, és azt fogom tenni, ami szerintem a legjobb nekik. Gyakran hoztam már nagy áldozatokat másokért – bár ők nem mindig tudnak erről. Sokszor el is hanyagolom magam: először elvégzem mindazt a munkát, amit el kell végeznem, aztán – ha marad még időm – pihenek (és ilyenkor teszem végre azt, amit igazán tenni szeretek).

 

Gondolkodásmód (XYZ)

X: Olyan ember vagyok, aki többnyire pozitív módon szemléli a világot, és úgy érzi, hogy a dolgok általában jóra szoktak fordulni. Szinte mindig találok valamit, amiért lelkesedni lehet, és sok mindent, amivel elfoglalhatom magam. Szeretek együtt lenni másokkal, és segíteni nekik abban, hogy boldogok legyenek – szívesen osztom meg velük saját jó közérzetemet. (Nem mindig érzem olyan nagyszerűen magam, de ezt megpróbálom nem mutatni.) A pozitív életszemléletnek azonban néha az a velejárója, hogy túl sokáig halogatom a saját problémáim megoldását.

Y: Olyan ember vagyok, akiben erős érzelmeket keltenek a dolgok – a legtöbb ember látja rajtam, ha valami bánt. Tudok tartózkodó lenni másokkal, de érzékenyebb vagyok, mint amennyire mutatom. Tudni akarom, hányadán állok másokkal, kire és mire számíthatok – az emberek többsége számára elég nyilvánvaló, hogy mit gondolok róluk. Ha valami felzaklat, azt akarom, hogy mások is reagáljanak, és őket is kavarja fel ugyanaz. Ismerem a szabályokat, de nem akarom, hogy mások mondják meg nekem, mit tegyek. Én akarok dönteni.

Z: Általában hidegvérű és logikus vagyok – nemigen tudok mit kezdeni az érzelmekkel. Hatékony vagyok – talán perfekcionista is –, és inkább egyedül szeretek dolgozni. Ha gondjaim vagy személyes ellentéteim támadnak, az érzelmeimet igyekszem nem bevonni a helyzetbe. Egyesek szerint túlzottan nyugodt és szenvtelen vagyok, de én nem akarom, hogy az érzelmi reakcióim elvonják a figyelmet a számomra igazán fontos dolgoktól. Általában akkor sem mutatok különösebb reakciót, ha mások az „elevenemre tapintanak”.

 

Második lépcső tesztjei

Itt választhatod ki a kitölteni kívánt teszt típusát. Tesztek közti átváltás során az addig megjelölt kérdések megőrződnek. Így egyszerre valamennyi teszttípus használható.

Kijelentések I. Kijelentések II. Kijelentések III. Kérdések Szófordulatok

Menj végig a kijelentéseken és jelöld ki azokat, amelyeket inkább érvényesnek tartasz magadra nézve. A teszt nincs időhöz kötve, ráérsz. A százalékban kifejezett eredményt az oldal alján találod. Amely pontban a legmagasabb pontszámot érted el, az lesz a karaktered.

Fontos: a program nem rögzíti és nem őrzi meg az eredményt. Az oldal bezárásakor vagy újrahívásakor az addigi válaszok és pontszámok törlődnek. Ha meg akarod őrizni az elért pontszámokat, neked kell valamilyen módon elmenteni (képernyőmentés, lejegyzés, stb.).

A második teszt eredménye


Egyes (CZ) - a tökéletes, célorientált, elvhű és tökéletességre törekvő 0
Kettes (CX) - a segítő, nagyvonalú, nyíltszívű, birtokló és másoknak örömet szerző 0
Hármas (AZ) - a sikeres, eredményes, alkalmazkodó, céltudatos és imázs központú 0
Négyes (BY) - a művész, kifejező, drámai, önmagával elfoglalt és érzékeny 0
Ötös (BZ) - a szakértő, éles megfigyelő, újító, titkolózó, alapos és kíváncsi 0
Hatos (CY) - a kérdező, megnyerő, felelősségteljes, lelkiismeretes és gyanakvó 0
Hetes (AX) - a kalandozó, spontán, sokoldalú, élvhajhász és szétszórt 0
Nyolcas (AY) - a harcias, a vezető, önbizalommal teli, határozott és tettrekész 0
Kilences (BX) - a békítő, fogékony, jelenléte megnyugtató, szívélyes és konfliktuskerülő 0

      


Szerk:webmesterIdő : 2020.12.10.Olvasás :2563

<<< Előző cikkhezKövetkező cikkhez >>>
 
Hozzászóló neve: zegyes VendégkéntIdeje: 2021.01.18. 14:51  

Zigen! Nagyon jó a megoldás! 


 
A cikkhez regisztráció nélkül is hozzászólhatsz, egy tetszőleges név megadásával.

Neved / nicked:   
  (Írjál be egy nevet, különben nem megy el a hozzászólásod.)


Humán ellenőrző kód:

Másik_kód_kérése
Írd be ide a fenti képen látható kódot. A a kis nyilakra kattintva kérhetsz egy másikat
 
STATISZTIKA
TÁRSOLDALAK
ELÉRÉSEK
REGISZTRÁCIÓ

Keresés honlapon


Felhasználónév:

Jelszó: 
 
 
A könyv címlapja

 

Unsoft.hu


Levél a webmesternek

 
  Az ELTÉVEDT IDŐSZÁMÍTÁS és a betlehemi csillag
  www.kisbiro.hu: Közhírré tétetik!
  Szekeres Anna Fotó
  Mocsáry Évelőkertészet
  ENNEAGRAM önismereti rendszer
  Mlinkó István Általános Iskola, Eger
  Eurochess - ONLINE SAKKISKOLA
  Heves megyei sakkélet
  Meglátások
  Mellár Mihály: Atlantisz - hol volt, hol nem volt
  Szekeres Sándor: Munkahelyek és a népességcsökkenés
  Szekeres Sándor: Ringsted utca története röviden
  Dionysius Exiguus latin nyelvű munkái
  UNIX-időbélyeg kiszámítása
  Eurochess - ONLINE CHESS SCHOOL
  Unsoft.hu
  Egyszerű játékok a sakktáblán
  Chess Quotes
  Laws of Chess
  Chess piece names
  Sakk aranyszabályok
  PGN Specification and Implementation Guide
  PGN kódok jelentése (ENG/HUN)
  Chess Glossary
  Sakk kifejezések szótára
  Sakkfigurák nevei más nyelveken
 

ONLINE CHESS SCHOOL
AND MATERIAL
COLLECTIONS

ONLINE
SAKKISKOLA
ÉS ANYAGGYŰJTEMÉNY

 

Szekeres Sándor

Az ELTÉVEDT IDŐSZÁMÍTÁS

és a betlehemi csillag

A könyv a múlt és a jelen sérthetetlen dogmáit kérdőjelezi meg, érzékeny pontokat érintve a társadalmi közérzeten, mind a hétköznapokra, a tudományos életre és a hit világára vonatkoztatva. Szó lesz a valódi betlehemi csillagról, a történelmi, azaz a pártus Jézusról, a valós keresztre feszítéséről és egy szörnyű végű összeesküvésről, aminek egyik következménye a téves időszámításunk és a kronológiánk sötét középkora.
Talán nem is véletlen, hogy most íródott meg a könyv. Ismét az útkeresés korában járunk. Létezésünk és hitvilágunk alapjai esnek szét, új kérdések jönnek, új válaszok kellenek.
Ezek alapjait érinti meg a könyv, új szemléletet adva az eddig érinthetetlennek gondolt tabuknak.